2019: de oudejaarsconferences van dit jaar

0

Nu de kerstdagen officieel voorbij zijn, is het aftellen écht begonnen. Het jaar 2019 loopt op zijn einde. Dit is dan ook hét moment om naar een oudejaarsconference te gaan. Welke staan dit jaar in het theater? Dat vertellen we je in dit handige overzicht.

We hebben het wel eens eerder gezegd, maar de oudejaarsconference is échte Nederlandse traditie. Vroeger was er slechts één oudejaarsconference per jaar. In 2019 staan er maar liefst zes grote shows in de landelijke theaters van Nederland. Daarom geven we je hier een handig overzicht. Wat zijn de echte smaakmakers? Wat zijn de voorstellingen voor de fijnproevers?

Sjaak Bral: Vaarwel 2019

Sjaak Bral geeft voor de 23e keer een oudejaarsconference. Alleen Dolf Jansen heeft er meer gemaakt (als je zijn conferences met Hans Sibbel meetelt, tenminste). Sjaak speelt de laatste dagen van het jaar vooral in Den Haag, maar op oudejaarsdag wordt de conference uitgezonden op Omroep West. Dus met een beetje moeite kun je deze sowieso kijken.

Sjaak Bral is een door de wol geverfde duider van het jaar, dus verwacht wederom een snedige conference. Zijn Brexit-lied zorgde vorige keer voor wat ophef. Wat zou hij dit keer in petto hebben?

Martijn Koning: Oudejaarsconference 2019

Msrtijn Koning is natuurlijk al jaren bekend als cabaretier en stand-up comedian. Hij deed ook regelmatig een roast, maar dit is zijn allereerste oudejaarsconference. Die zal dit jaar worden uitgezonden op RTL 4, dus dat schept de nodige verwachtingen.

Wij verwachten hier vooral een show die je normaliter altijd van Martijn Koning mag verwachten: op het randje van stand-up comedy en cabaret. Maar wel een duidelijke terugblik. Gemakkelijk achterover zitten en niet al teveel nadenken.

Claudia de Breij: Oudejaarsconference 2019

Claudia de Breij geeft dit jaar haar tweede oudejaarsconference, die uitgezonden zal worden door de publieke omroep. We verwachten een persoonlijke show, waar de gebeurtenissen centraal staan die voor haar van invloed waren. Gelukkig was 2019 een bewogen jaar, dus aan materiaal geen tekort! Ook mag je bij Claudia de Breij uiteraard weer aardig wat muziek verwachten.

Dolf Jansen: Oudejaars 2019

De oudejaarsshow van Dolf Jansen wordt dit jaar niet uitgezonden op oudejaarsavond. Dat wil echter niet zeggen dat die niet is terug te vinden. Dolf zet zijn conference namelijk op YouTube. Op 30 december vind je hem vanaf 20:15 terug op het YouTube-kanaal van Dolf Jansen.

Van Dolf Jansen weet je wat je mag verwachten: een razendsnelle reeks van grappen. Vaak kritisch, soms ironisch, altijd met een vette knipoog.

Freek de Jonge: De Lachgasfabriek

Freek de Jonge geeft dit keer niet echt een oudejaarsconference maar een jaarsconference. De opzet is dat het een beetje in het midden ligt van een oudejaars- en nieuwjaarsconference, dus het wordt terugkijken én vooruit zien.

Dat klinkt ingewikkeld. Dat is het totaal niet. Freek de Jonge maakt al jaren kritische, bewogen en ontroerende conferences die de tijdsgeest proberen te verklaren. De Lachgasfabriek is daarin zijn meest recente werk. Freek is een van de grote vernieuwers van het cabaret geweest. Hij heeft daarom een grote groep trouwe fans, maar anderen vinden het he-le-maal niets.

Deze voorstelling zal daar weinig aan veranderen. Hoe het ook zij: De Lachgasfabriek wordt een voorstelling waar mensen weer een uitgebreide mening over zullen hebben. Als je mee wilt praten, zul je toch echt even moeten kijken op nieuwjaarsdag. Dan wordt de voorstelling uitgezonden op NPO 2.

En verder?

Hierboven staan de grootste cabaretshows van landelijk bekende cabaretiers. Maar er is meer! Jeroen van Merwijk speelt Was Volgend Jaar Maar Vast Voorbij. Dit is een conference in liedvorm, gemaakt op basis van de liedjes die hij iedere dag op Facebook zette.

Rob scheepers speelt Scheepers Checkt Uit. Hiervoor maakte hij drie nieuwjaarsconferences, maar dit is de eerste keer dat hij terug gaat kijken. Overigens zijn dit niet eens alle oudejaarsconferences, want ook lokaal vind je overal speciale eindejaarsshows.

Kijk dan ook zeker even in onze theateragenda bij een theater bij jou in de buurt!

Share.